Friluftsliv

Innhold

 

Friluftsliv i Drangedal kommune

Drangedal har store områder som er godt egnet for friluftsliv. Her finnes mange muligheter for de som ønsker en aktiv ferie, eller bare søker god avkobling for kropp og sinn. Her finnes verdens beste fiskevann, gode badestrender, flotte turområder og mange opplevelser og aktiviteter å ta del i.

Den varierte naturen gjør at alle kan finne den type natur som de måtte ønske. Satsningsområdene for friluftsliv og reiseliv i er Gautefallheia med sine godt tilrettelagte turløyper og innsjøen Toke, som blant annet er et eldorado for padling. 

Drangedal er medlem i Grenland friluftsråd

Statlig sikra friluftsområder i Drangedal kommune

Statlig sikra friluftsområder er områder som det offentlige har skaffet seg rådighet over ved kjøp eller avtale om bruksrett. Staten har bidratt til at disse områdene har blitt sikra for allmennhetens bruk etter at kommuner eller interkommunale friluftsråd har søkt om dette.

I Drangedal er det flere statlig sikra friluftsområder. Du finner oversikten her - søk på Drangedal

Under er det mer info om de ulike statlig sikra områdene der det er gjennomført eller planlegges tiltak

Toke Brygge 2021

Toke Brygge ble etablert i år 2000 og er Prestestrandas "tusenårssted". Området ble i 2012 utvidet og er i dag et mye brukt aktivitetsområde sommerstid.

Toke Brygge gor gode muligheter  for bading og vannaktivitet.

Det er nå søkt om midler til ytterligere oppgradering av området.

Dokumentene finner du under

Forvaltningsplan for statlig sikra friluftsområder i Drangedal kommune for 2021 - 2024

Prosjektplan for Toke Brygge

Fordeling av tilskudd til tiltak i statlig sikra friluftsområder 2021

Kostnadsoverslag

Søknad utvida toalett, skifterom og dusj

Søknad universielt utforma baderampe

Søknad gangbru, rekkverk og sikring

Søknad om amfi til kulturbrygga

Søknad Utsiktslåven - skilting - merking

Søknad bryggeanlegg med badetrapp

Toalett, skifterom og dusj

Baderampe

Strandpromenade

Utsiktslåve

 

8 tips for naturvennlig friluftsliv fra Fylkesmannen i Vestfold og Telemark

 

 

8 tips for naturvennlig friluftsliv

Ut på tur i sommer?! Miljøavdelingen hos Fylkesmannen gleder seg over at så mange tar i bruk den flotte naturen i Vestfold og Telemark. Fra blankskurte svaberg og frodig edelløvskog ved kysten, til sildrende bekker og nakne vidder på fjellet. Her er det noe for enhver smak!

Mellom 4 og 5 prosent av naturen i fylket er vernet for kommende generasjoner. Det er Fylkesmannen som forvalter de fleste verneområdene. Innenfor verneområdene er reglene strengere enn ellers. Men ute i terrenget kan det av og til være vanskelig å vite om du er utenfor eller innenfor et naturvernområde. Derfor har vi laget 8 tips som gjør at du kan drive et friluftsliv som ikke setter spor, uansett hvor du måtte være.

 

 Tenn gjerne bål og grill, men husk bålforbudet!

 

Det er bålforbud i skog og mark fra 15. april til 15. september. Men du har lov til å brenne et kaffebål på grus og sand i vannkanten. Fyr aldri bål eller engangsgrill rett på svaberg. Noen verneområder har bålforbud.

Gå gjerne i land på øyene i skjærgården, men ikke alle

Vår og sommer er hekketid for sjøfuglene på holmer og skjær. De trenger ro og fred. Noen øyer er sjøfuglreservater og er merket med riksløven. Her er det ikke lov å gå i land før 15. juli.

 

Ta med deg hunden på tur, men hold den i bånd

Det er båndtvang fra 1. april til 20. august. Noen steder er båndtvangen lenger. Fugler som hekker på bakken, dyr som har unger og husdyr på beite blir redde og stresset av løse hunder.

 

Opplev naturen til fots og på sykkel, men følg stiene

Følg merkede stier, slik at din tur ikke fører til slitasje på vegetasjon og forstyrrelse av dyrelivet. I noen verneområder er det ikke lov å gå tur. Se hvilke regler som gjelder i lovdata.no

 

Plukk gjerne planter, men bare til eget bruk

Mange høster av det som spirer og gror, men la det være nok igjen til at det vokser opp like mye neste år. I mange av verneområdene er det forbudt å plukke planter.  Se hvilke regler som gjelder i lovdata.no

 

Kos deg på havet, men styr unna flokker med fugl

Sjøfuglene er under press med store nedganger i bestandene. Alle slags farkoster kan stresse dem, særlig når de skifter fjærdrakt og ikke kan fly. Trekk deg tilbake eller velg en annen rute.

 

Overnatt gjerne i telt eller hengekøye, men ikke overalt

Du kan telte i utmarka i inntil to døgn hvis du er minimum 150 meter unna hus og hytter. Men i verneområdene er det ofte forbud mot camping.  Se hvilke regler som gjelder i lovdata.no

 

Last ned app’en Miljøstatus

Med mobilen i lomma og posisjonen aktivert, kan du se på kartet om du er innenfor eller utenfor et vernet område. Velg kartlaget ”naturvernområde”. Du kan klikke deg videre til reglene som gjelder for verneområdet.

 

 Les mer hos Fylkesmannen i Vestfold og Telemark ved å trykke her.

 

Les mer om verneområder i Telemark ved å trykke her.

 

 ____________________________________________________________________________________

 

Turistinformasjon

Drangedal har samarbeid med Tele-tur som har ansvar for kommunens turistinformasjon. Oppdatert oversikt over turistinformasjonen  finner du på VisitDrangedal

Alpint

Gautefall skisenter 

Skistedet Gautefall er et av Telemarks største skisenter, og ligger sentralt i sør-Norge på Gautefallheia, mellom Drangedal og Nissedal/Treungen. Gautefall er et kompakt skianlegg med meget gode overnattingsmuligheter. Gautefall er en familiedestinasjon - med fokus på barn og barnefamilier. Gautefall Skisenter har 14 nedfarter, 6-seters ekspressheis , skitrekk og rullebånd på 125m. Her finner du mer informasjon: Gautefall skisenter

 

Badeplasser

Kåsmyra (Kjosen)

Kåsmyra badeplass finner du i Kjosen ca 12 km fra Drangedal sentrum. Her har du fin sandstrand, langgrunt og en brygge. Toalettforhold på stedet.

 

Toke Brygge (Drangedal sentrum)
Drangedal kommunes 1000 års sted. Område med badestrand, badebrygge, aktivitetsområde og tarzanløyper. I sommermånedene er "Lindtveit & Sønn" åpen hver dag 12.00 - 17.30. Her får du kjøpt baguetter, drikke, hjemmelaget is og kaker.

 

Rekvikstranda (Bostrak)

Rekvikstranda badeplass finner du ved Bostrak. Her er det fin sandstrand, langgrunt, platting med grillmuligheter, båtbrygge og huskestativ for ungene. Sol hele dagen og temperaturen i Bjårvann ligger ofte over 20 grader sommerstid.

 

Sandvann (Kroken)

Sandvann badeplass ligger i Kroken i nær tilknytning til idrettsanlegg og skytebane. Her er det fin sandstrand og fiskerampe for rullestolbrukere

 

Hytteutleie

Det er mulig å leie hytte i landlige og idylliske omgivelser i Drangedal. Her finner du en liten oversikt: inatur.no

 

Fiskevann og fiskeplasser

Det er mange gode fiskeplasser i Drangedal. Øvre del av Kragerøvassdraget ligger i Drangedal kommune. Det starter med Bjårvann, går videre til Oseidvannet og Toke (største innsjøen av disse). I tillegg er det et stort antall mindre vann og tjern, hvor det er gode muligheter for å få fisk. Flere steder er det lagt tilrette med fiskebrygge, gapahuk, grillplass og toalett. I mange vann og elver er det det krav til fiskekort. Oversikt over dette finner du her: inatur.no 

Turløyper

Oppdatert oversikt over turløyper og løypebeskrivelser finner du på visitdrangedal.no

 

Øvrige aktiviteter

I tillegg til aktivitet organisert gjennom lag og foreninger, er det også øvrige tilbydere som legger til rette for egenaktivitet som man kan benytte seg av.

Klatring

  • På Gautefall er det mulig å klatre i Via Ferrata.
  • Hulfjell gård har klatrevegg som man kan benytte seg av.

 

Utlån av kano på Toke

Les mer om dette her

 

Tarzanløype

Toke Brygge ligger idyllisk til nede ved vannspeilet i Drangedal sentrum. Her finner du en Tarzanløype med blant annet zipline og diverse apparater. I tillegg er det flere aktivitetsflater på området, blant annet sandvolleyballbane, trampoliner, ulike apparater til egentrening, sandstrand og Toke turvei. Her er det også mulig å låne gratis kano av Drangedal kommune (kontakt Drangedal servicekontor, tlf. 35 99 70 00)

 

Kommunedelplan for idrett og fysisk aktivitet

I 2012 vedtok Drangedal kommune en kommuneplan for idrett og fysisk aktivitet. Planen inneholder en langsiktig plan og er et styringsredskap for å nå kommunens mål innenfor idrett og tilrettelegging for fysisk aktivitet i kommunen. Folkehelse er også en sentral del av planen. Planperiodens varighet er 2012-2024. Planen inneholder visjon, mål (med forslag til konkrete tiltak), oversikt over idrettsfeltet og folkehelse. Visjon: "Sammen om fysisk aktivitet for alle!".

Last ned Kommuneplan for idrett og fysisk aktivitet 2012-2024 


Publisert: 11.11.2015 11:51
Sist endret: 11.11.2015 11:52