Friluftsliv

Drangedal har store områder som er godt egnet for friluftsliv. Her finnes mange muligheter for de som ønsker en aktiv ferie, eller bare søker god avkobling for kropp og sinn. Her finnes verdens beste fiskevann, gode badestrender, flotte turområder og mange opplevelser og aktiviteter å ta del i.

Innhold

Den varierte naturen gjør at alle kan finne den type natur som de måtte ønske. Satsningsområdene for friluftsliv og reiseliv i er Gautefallheia med sine godt tilrettelagte turløyper og innsjøen Toke, som blant annet er et eldorado for padling. 

Drangedal er medlem i Grenland friluftsråd.  

Anlegg og områder

Alpint

Gautefall skisenter 

Skistedet Gautefall er et av Telemarks største skisenter, og ligger sentralt i sør-Norge på Gautefallheia, mellom Drangedal og Nissedal/Treungen. Gautefall er et kompakt skianlegg med meget gode overnattingsmuligheter. Gautefall er en familiedestinasjon - med fokus på barn og barnefamilier. Gautefall Skisenter har 14 nedfarter, og 2 stolheiser (6-seter ekspressheis og 2-seter stolheis), 3 skitrekk og 1 rullebånd på 125m. Her finner du mer informasjon: Gautefall skisenter

Badeplasser

Kåsmyra (Kjosen)

Kåsmyra badeplass finner du i Kjosen ca 12 km fra Drangedal sentrum. Her har du fin sandstrand, langgrunt og en brygge. Toalettforhold på stedet.

Toke Brygge (Drangedal sentrum)
Rekvikstranda (Bostrak)

Rekvikstranda badeplass finner du ved Bostrak. Her er det fin sandstrand, langgrunt, platting med grillmuligheter, båtbrygge og huskestativ for ungene. Sol hele dagen og temperaturen i Bjårvann ligger ofte over 20 grader sommerstid.

Sandvann (Kroken)

Sandvann badeplass ligger i Kroken i nær tilknytning til idrettsanlegg og skytebane. Her er det fin sandstrand og fiskerampe for rullestolbrukere

Sandvik

Sandvik badeplass finner du ved å ta av fra riksvei 38 ca 6 km vest for Drangedal sentrum. Her er det fin sandstrand og benker til å sitte på. Mye sol hele dagen.

Skomakerøya

Hytteutleie

Det er mulig å leie hytte i landlige og idylliske omgivelser i Drangedal. Her finner du en liten oversikt: inatur.no

Fiskevann og fiskeplasser

Det er mange gode fiskeplasser i Drangedal. Øvre del av Kragerøvassdraget ligger i Drangedal kommune. Det starter med Bjårvann, går videre til oseidvannet og Toke (største innsjøen av disse). I tillegg er det et stort antall mindre vann og tjern, hvor det er gode muligheter for å få fisk. Flere steder er det lagt tilrette med fiskebrygge, gapahuk, grillplass og toalett. I mange vann og elver er det det krav til fiskekort. Oversikt over dette finner du her: inatur.no 

Henseidvannet fiskeplass
Lia fiskebrygge
Sveigvann, Bjønnvann og Hellersvann

På kommunegrensa mot Nissedal nord for Gautefallheia, finner du kanskje Drangedals fineste fiskevann, nemlig Sveigvann, Bjønnvann og Hellersvann. Les mer på inatur.no  

Toke

Innsjøen Toke blir ofte på folkemunne kalt Kragerøs indre skjærgård. Her finnes en mengde øyer, holmer og flere mil med strandlinje. Toke er perfekt for fiske, padling og friluftsliv. Les mer på inatur.no 

Åse-Vøllestadskogen

Flotte fiskemuligheter i naturskjønne omgivelser! Over 30 fiskevann og flere elver. Les mer på inatur.no 

Lysløyper

Drangedal sentrum lysløype
Gautefall Biathlon
Gautefall skisenter

Her finner du mer informasjon om Gautefall skisenter

Henseid

Skytebaner

Drangedal skytesenter, leirduebane
Drangedal skytesenter, skytebane for løpende elg
Kroken leirduebane

Turløyper

Havrefjelløypa.

Turløype sør for Reinsvann

Heigetilløypa

Holmevatnet (Nissedal) - Gautefall (Drangedal)

Motjenn (Drangedal sentrum)
Rundkoll
Straume
Toke turvei (Drangedal sentrum)

Lag og foreninger

Drangedal JFF
Gautefall turlag

Gautefall Turlag ble stiftet i mai 2008 og er tilknyttet Telemark Turistforening og Den Norske Turistforening (DNT). Turlaget på Gautefall har som formål å fremme et aktivt og sikkert, enkelt og naturvennlig friluftsliv i heiområdene rundt Gautefall. På facebook finner du også Barnas Turlag Gautefall og DNT ung Gautefall.

Heldal tur og løypelag
Kroken JFF
Kroken turgjeng
Kulturhistorisk turgruppe
Motjenns venner
Padling i Drangedal
Prestestranda helselag
Straume IL
Tørdal JFF
Østre Bjårvann grendelag

Øvrige aktiviteter

I tillegg til aktivitet organisert gjennom lag og foreninger, er det også øvrige tilbydere som legger til rette for egenaktivitet som man kan benytte seg av.

Klatring
  • På Gautefall er det mulig å klatre i Via Ferrata. Kontakt:
  • Hulfjell gård har klatrevegg som man kan benytte seg av. Kontakt: 
Utlån av kano på Toke

I sommersesongen tilbyr Drangedal kommune gratis utleie av kanoer ved Toke Brygge. Kontakt: Drangedal servicekontor, tlf. 35 99 70 00.

Rideopplæring

Hoseid gård i Kjosen tilbyr rideopplæring for barn og voksne, samt aktiviteter som klatring, kajakk og padling 

Tarzanløype

Toke Brygge ligger idyllisk til nede ved vannspeilet i Drangedal sentrum. Her finner du en Tarzanløype med blant annet zipline og diverse apparater. I tillegg er det flere aktivitetsflater på området, blant annet sandvolleyballbane, trampoliner, ulike apparater til egentrening, sandstrand og Toke turvei. Her er det også mulig å låne gratis kano av Drangedal kommune (kontakt Drangedal servicekontor, tlf. 35 99 70 00)

Kommunedelplan for idrett og fysisk aktivitet

I 2012 vedtok Drangedal kommune en kommuneplan for idrett og fysisk aktivitet. Planen inneholder en langsiktig plan og er et styringsredskap for å nå kommunens mål innenfor idrett og tilrettelegging for fysisk aktivitet i kommunen. Folkehelse er også en sentral del av planen. Planperiodens varighet er 2012-2024. Planen inneholder visjon, mål (med forslag til konkrete tiltak), oversikt over idrettsfeltet og folkehelse. Visjon: "Sammen om fysisk aktivitet for alle!".

Last ned Kommuneplan for idrett og fysisk aktivitet 2012-2024 


Publisert: 11.11.2015 11:51
Sist endret: 11.11.2015 11:52