logo
Toppbilde. tusenårsstedet. stranda2
overlag

Steder verdt et besøk

Printer
Ti ulike steder (10 på topp), vi anbefaler at du får med deg, når du besøker Drangedal:


1. Sykkelrutene
Hele Drangedal egner seg for sykling. Det er mil på mil med skogsbilveier og stier. Med et kart over kommunen, kan du selv legge opp fine turer med variert lengde og vanskelighetsgrad. Bortsett fra hovedtrafikk- årene gjennom kommunen, er det svært lite biltrafikk. De som så 71 gr. nord på TV vil huske sykling på svabergene på Gautefallheia. Dette er bare en av mulighetene for opplevelse på sykkelsetet.

2. Halfdans bokhus
12 km fra Prestestranna, i Kjosen, ligger Halfdans bokhus. Bokhandelen har i underkant av 100.000 titler og er dermed muligens Norges største antikvariat. Små sittegrupper inne blant bøkene, og utenfor, samt et hyggelig vertskap, gjør at miljøet og atmosfæren bare må oppleves. Kjosen med Nåsnibben og bondegårder inntil pene vann, får du med på veien til dette helt unike bokhuset.

3. Destinasjon Gautefall
Gautefallområdet har mye å by på. Her er sommer og vinterløyper av ulike slag. Destinasjon Gautefall har hotellfasiliteter og et skisenter med en rekke alpinbakker. Rytterspranget kan tilby mat og drikke og utsikt over store områder. Himmelrike, med det glattskurte fjellet er et unikt turmål. Biathlonanlegget er et av de skiskytteranlegg med høyest standard i hele verden, ikke minst når et gjelder bruk sommer og høst. Gautefallsentralen, med bl a utstilling og salg av kunst og lokale produkter, fortjener et besøk.

4. Drangedal bygdetun
Like nord for sentrumskjernen i Prestestranda finner du bygdetunet. Her kan du rusle blant 20 historiske bygninger og sette deg ned og ta en rast. Her finner du den kjente Rødbygningen, eldhus og låver. Mange bruker området til å gå tur i, eller til bare å sitte og slappe av og filosofere og se utover Mokjenn. Med idrettsanlegget i umiddelbar nærhet av Bygdetunet, åpner det for flere typer aktivitet.

5. Hulfjell gård og hytteutleie
Idyllisk til ved innsjøen Toke og ca. 4 km sør for Prestestranda finner du Hulfjell gård. Gården med over 200 dyr i ulike former og farger er Drangedals "dyrepark". Her får du en rekke opplevelser innen gårdsturisme. Hulfjell kan tilby 30 overnattingsplasser, utleie av båt og kano, klatrevegg, badeplass osv.

6. Sputnikmuseet
Sputnik, eller Knut T Storbukås, er kanskje den mest kjente drangedølen de siste tiårene. Han har sitt eget museum på Bostrak, ca en mil nord for Prestestranda, ved avkjøringen til Destinasjon Gautefall. Museet, som forøvrig er distriktetsmest besøkte, gir besøkende en innføring i Sputniks karriere. Her kan du se hans enestående samling av sølv-, gull-, diamant- og platinaplater, i tillegg til mye annet. Her kan du også kjøpe Sputnikprodukter og kanskje du får en minikonsert på kjøpet..? Det lønner seg å avtale på forhånd hvis du ønsker å besøke Sputnik.

7. Topptur til Liheia
Ved Jokerbutikken på Bø i Tørdal, 19 km nord for Prestestranda, svinger man av til venstre og kjører, sykler eller går om lag 3 km innover veien til Kleppe. Her er det parkering og skiltet til Liheia. Løypa er godt merket og har moderat vanskelighetsgrad. Dette er en av de mest spektakulære av de merkede løypene til de mange fjelltoppene i Tørdal. Med et kart over Drangedal, kan du selv finne fram til andre fine turer i heiområdene.

8. Låven på Holte gård
Holte gård er kjent for sine kvalitetsprodukter som and, gås og økologiske egg. Disse lokale gårdsproduktene får du kjøpt på gårdsutsalget ved veien ca 1 km nord for Prestestranda. Utsalget heter Låven, og her får du smake på produktene og kjøpe med deg, hvis du ønsker det. Låven har kafé og tilbyr retter basert på egne produkter. Åpningstidene er fredag - søndag 14 –19.

9. Neslandsvatnområdet
Neslandsvatn er etter Prestestranda, det største tettstedet i Drangedal kommune. Her finnes butikker, bank, kiosk og kafé. Det kan anbefales et opphold på trivelige Sagodden kro for en kaffekopp eller mat av ulikt slag. Har du med sykkel, foreslår vi en tur ca 12 km,  ”Neslandsvatn rundt”. Andre forslag er å sykle en av de mange skogsbilveiene, f.eks veien til Hauglandsgrenda og videre innover, eller Gareveien. Det er også mulig å komme hit med tog, da Sørlandsbanen (Kristiansand - Oslo), som går gjennom Drangedal, stopper på Neslandsvatn stasjon.

10. Prestestranda handelssenter
Prestestranda er Drangedals kommune- og handelssenter. Her finner du i tillegg til offentlig service, dagligvare, klesforretning, gavebutikker, bokhandel, frisør, helsekost, treningssenter, kafé m.m. I tillegg ligger Kåsmyra handelssenter like syd for sentrum, med bensinstasjon, dagligvare, klesforretning, frisør, gavebutikk, vinmonopol, spa, kafé m.m.  

Nede ved Prestestrandas vannspeil mot Toke, mellom Kåsmyra og sentrum ligger "bystranda", som er kommunens tusenårssted. Dette er en flott sandstrand som er mye brukt om sommeren. Her finner du også de gamle "handelsbuene", et flott kulturminne, som ble reist på påler i Toke rundt 1870. 

Det er også mulig å ta tog fra/til Prestestranda fra Drangedal stasjon.


På tur i heia

Kjeåsbrua, under. Foto: Bjørn Jacobsen

Badestrand, tusenårsstedet

På tur

Drangedal bygdetunTog over Kjeåsbrua
Publisert
04.06.2009
Sist endret
05.12.2011
Del |

Kontakt oss

Post og besøksadresse:
Drangedal kommune,
Gudbrandsvei 7
3750 Drangedal

Servicekontoret: 3599 7000

Chat med Servicekontoret
(man-fre kl. 09-14.00)

E-post:
Postmottak

Ordfører Karianne S. Reiten

Rådmann Jørn Chr. S. Knudsen

BEREDSKAP NAV

Drangedal E-verk Drangedalskirken

 
Facebook

 

  Webansvarlig:  Johnny Stene